Tegn på graviditet

Gravid – ja eller nej? - De første tegn på graviditet

Der sker især voldsomme ændringer i hormonproduktionen i den tidlige graviditet – og derfor minder de første tegn på graviditet om typiske menstruationssmerter: Du føler dig måske træt og har humørsvingninger, brysterne spænder, og det trækker i underlivet. Et pålideligt testresultat kan først opnås efter menstruationen udebliver. Fra femte graviditetsuge producerer kroppen “graviditetshormonet” hCG, som kan påvises i en graviditetstest.

Graviditetsforløbet og typiske symptomer

Graviditeten beregnes ud fra den første dag i den sidste menstruationscyklus. Da ægløsningen sker midt i menstruationscyklussen (ca. to uger inde i cyklussen), regnes graviditetens begyndelse derfor fra tredje graviditetsuge.

Gravid i første trimester – graviditetsuge 1–12

De første tre måneder af graviditeten anses for de mest kritiske. Det skyldes, at det er i denne periode, at alle organer og det komplette nervesystem udvikles. Allerede når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen, er det afgjort, om barnet er en pige eller en dreng. Mellem fjerde og ottende graviditetsuge udvikles fosterets hals og hoved samt arme og ben, og der er anlæg til de indre organer, hjernen og nervesystemet. Ved slutningen af det første trimester er fingre, tæer, øjne, ører og næse fuldt udviklet. Samtidigt har muskler og nervesystem udviklet sig så meget, at fosteret kan foretage bevægelser i livmoder.

Typiske tegn i første trimester:

 • Træthed.
 • Forstoppelse: På grund af den øget produktion af hormonet progesteron i æggestokken påvirkes stofskiftet, og mange kvinder føler sig trætte og får forstoppelse.
 • Kvalme: Den berygtede graviditetskvalme, der udløses af det forhøjede hCG-niveau i blodet, begynder som regel i femte eller sjette graviditetsuge.
 • Svimmelhed på grund af den kraftigt øgede produktion af blod til moderkage og foster.
 • Humørsvingninger som følge af den hormonelle omstilling.
 • Følsomhed over for bestemte lugte.

Gravid i andet trimester – graviditetsuge 13-28

I fjerde graviditetsmåned mindskes de ubehagelige symptomer fra de første måneder. Alle fosterets anlæg er færdigdannet, og nu drejer det sig især om det “finere arbejde”: Stofskiftefunktionen udvikles ligesom sutte- og synkerefleksen og åndedrætsbevægelserne. Babyen er meget aktiv i livmoderen og træner muskler og nervesystem. Ligeledes høres hjertelydene tydeligt ved undersøgelsen. Ved slutningen af femte graviditetsmåned kan kønnet som regel bestemmes med en ultralydsscanning. Nu starter en fase med videreudvikling af fosterets bevægelser og opfattelsesevne.

Typiske tegn i andet trimester:

 • Maven bliver rundere, brysterne vokser mærkbart.
 • Barnets bevægelser kan mærkes for første gang. Nogle kvinder mærker en “boblende” fornemmelse mellem graviditetsuge 16 og 18, men de fleste førstegangsgravide mærker først “spark” omkring uge 20-22 eller senere.
 • Øget vandladningstrang, da den voksende livmoder trykker på blæren.
 • Halsbrand, der skyldes, at den voksende livmoder trykker på maven.
 • Evt. produktion af såkaldt formælk, som udløses af det øgede prolaktinniveau.

Gravid i tredje trimester – graviditetsuge 28–40+

I syvende graviditetsmåned åbner fosteret øjnene og næseborene. Immunsystemet og bronkierne begynder at arbejde selvstændigt – bl.a. ånder fosteret fostervand ind og ud “for at øve sig”. Takket være moderne medicin ville fosteret have gode chancer for at overleve ved en for tidlig fødsel. Fra ottende graviditetsmåned er det primært det beskyttende fedtlag, der videreudvikles, og fosteret tager ca. 250g på om ugen. Da der er stadig mindre plads i livmoderen, indtager fosteret den typiske fosterstilling med foldede arme foran kroppen.

Typiske tegn i tredje trimester:

 • Maven og brysterne vokser forsat mærkbart.
 • Øget vandladningstrang, da den voksende livmoder trykker på blæren.
 • Rygsmerter, mest på grund af den ekstra vægt.
 • Søvnproblemer.
 • De første plukveer kommer.
Scroll to Top