Hormonelle forstyrrelser

Hormoner er en vigtig faktor for din krop og din fertilitet. Hormoner er kroppens signalstoffer og styrer en række biologiske processer. Det styrer også – langt hen ad vejen – din forplantningsfysiologi. Sker der hormonelle forstyrrelser i din krop, kan det nedsætte fertiliteten. Vi har derfor meget fokus på den hormonelle balance hos dig som kvinde. Vi foretager hormonanalyser i vores laboratorium for at få klarhed over din hormonelle situation. Har du hormonelle forstyrrelse kigger vi på, hvilke behandlingsmuligheder, vi kan tilbyde dig.

Hvordan opstår hormonforstyrrelser?

Kroppen er kompleks. Det samme er det hormonelle system. Små ændringer i kroppen kan være nok til at forstyrre den hormonelle balance. En ubalance kan opstå eller udløses af en forstyrrelse i hypofysen eller skjoldbruskirtlen. Det kan også udløses af en forstyrrelse i hormonelle signalstoffer som GnRH. GnRH er de signalstoffer, som styrer produktionen af kønshormoner i hypofysen.

Der er 3 grunde til at signalstofferne indirekte kan påvirke kvindens fertilitet:

  1. Det kan ske ved forstyrrelser i ægmodningen.
  2. Det kan ske, hvis du ikke får ægløsning.
  3. Det kan ske, hvis udviklingen af det gule legeme/dannelsen af progesteron er mangelfuld.

Dit BMI kan også udløse en hormonel ubalance: Det sker f.eks., hvis du er meget under- eller overvægt, hvis du har store vægtudsving, er stresset eller får medicin. I sjældne tilfælde kan det udløses ved knuder.

PCOS – en kendt årsag til hormonel ubalance

PCOS – Polycystisk ovariesyndrom – er en hormonel forstyrrelse, der kan påvirke flere organer i kroppen. Noget, som især kendetegner PCOS, er, at flere kvinder har øget mængde af de mandlige kønshormoner (androgener) i blodet. Omkring 15% af alle kvinder har PCOS, men dette kan variere alt efter geografi og etnicitet.

Hos kvinder med PCOS vil man ofte finde et øget antal ægblærer i æggestokkene og et forhøjet niveau af LH. Hormonforstyrrelsen kan forhindre, at ægblærerne modnes normalt. Dette kan betyde, at kvinden enten har meget langt mellem sine ægløsninger eller slet ikke får ægløsning – dvs. en meget uregelmæssig eller ingen menstruationscyklus. Ønsker du at blive gravid, er der gode muligheder med fertilitetsbehandling.

Scroll to Top