Psykologi og infertilitet

Psykisk belastning på grund af ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling

De fleste mennesker har en forventning om at blive forældre på et tidspunkt i deres tilværelse. Når den ønskede graviditet udebliver, så kan det medføre mange svære tanker og følelser. Det at blive gravid bliver pludselig en udfordring, og det kan være chokerende at opdage, at det at kunne få børn ikke sker, som vi havde forventet.

For de fleste kan dette afhjælpes ved at starte i fertilitetsbehandling. Fertilitetsbehandling i dag giver gode muligheder for succes, men ofte kræver det tid og tålmodighed. At starte i fertilitetsbehandling kan ofte medføre nyt håb, men vi ved også, at det for mange af vores patienter kan føre til øget stress, kontroltab og psykologisk belastning.

Det er individuelt, hvordan vi hver især reagerer på belastninger, og vi har alle forskellige mestringsstrategier, som vi benytter os af i svære situationer.

Under alle omstændigheder, så er der mange ting at skulle forholde sig til, når du starter i fertilitetsbehandling. Du og din eventuelle partner vil formentlig opleve at blive sat under et stort fysisk og psykisk pres, som kan være meget krævende.

Barnløshed kan være en livskrise

Et fertilitetsbehandlingsforløb kan ende med at være en af de sværeste perioder i dit liv. Når den positive graviditetstest lader vente på sig, er det helt normalt at opleve følelsesmæssige reaktioner som f.eks. sorg, vrede, jalousi og fortvivlelse.

Fra forskning ved vi, at stressniveauet er særlig højt omkring ægudtagning og i perioden efter ægoplægning, hvor der afventes svar på graviditetstesten. Du vil måske opleve at du føler ekstra stresset, presset, overvældet, angst eller deprimeret.

Scroll to Top