Testikulær spermatozoaspiration (TESE)

I nogle tilfælde indeholder mandens sæd slet ingen eller kun få sædceller. Man taler i givet fald om azoospermi eller oligozoospermi. Hvis sæd ikke indeholder sædceller, kan du i nogle tilfælde hente sæden direkte fra testiklerne med en procedure, der kaldes TESE.

Årsagerne til manglende sædceller

  • Lukkede, overskårne eller manglende sædledere (f.eks. efter tidl. operation).
  • Meget reduceret eller slet ingen sædproduktion – forårsaget af f.eks. genetiske defekter, miljøgifte, infektioner, for sen behandling af højtsiddende testikler i barnealderen eller åreknuder på testikelvenerne.

Udhentning af sædceller ved hjælp af TESA

I disse tilfælde findes der imidlertid i nogle tilfælde stadig befrugtningsdygtige sædceller i mandens testikler. Disse kan lægen hente ud ved hjælp af et lille kirurgisk indgreb. Her kan testikulær spermatozoekstraktion (TESE) anvendes.

Hvad er TESE?

Hvis sædproduktionen ikke fungerer, er der stadig mulighed for finde enkelte sædceller i testiklerne. Disse kan udtages ved hjælp af såkaldt testikulær spermatozoaspiration (TESE). Ved denne metode løsnes sædcellerne direkte fra enkelte vævsdele på testiklerne. TESE, som også kaldes testikelbiopsi eller punktering, foretages i lokalbedøvelse. Med en tynd biopsinål udtager lægen små vævsprøver fra forskellige steder på den ene eller begge testikler. Indgrebet udføres ambulant og tager ca. 30 minutter. Proceduren kan om nødvendigt gentages.

Hvor store er chancerne for at finde sædceller ved hjælp af TESE?

TESE er en meget succesfuld metode. I 75 % af tilfældene finder lægen funktionsdygtige sædceller ved hjælp af disse metoder. Men chancerne afhænger naturligvis i høj grad af den tilgrundliggende sygdom eller årsag til manglende sædceller i ejakulatet. Forskellige undersøgelser af partneren (hormonanalyser, genetiske undersøgelser osv.) giver ofte allerede før indgrebet mulighed for en god forudsigelse af prognosen ved indgrebet og den efterfølgende chance for at opnå graviditet.

Risici og bivirkninger ved TESE

Som ved alle operationer er der også visse risici ved TESE. Efter operationen kan der i sjældne tilfælde f.eks. forekomme blødning, hævelse eller infektion i pungen. Vi tilråder, at du forholder dig i ro i de efterfølgende dage. Anvend evt. en kølepose for at nedsætte risikoen for blødning og hævelse. Vent 5-7 dage med hård motion og sauna.

Hvad sker der med de sædceller, der er udtaget med TESE?

De sædceller, der er udtaget ved hjælp af TESE eller testikelprøverne, oprenses og undersøges straks i laboratoriet.

Antallet af sædceller, der hentes ud ved hjælp af TESE, er som regel ret lille, og de udtagne sædceller er ikke i stand til selvstændig befrugtning (f.eks. ved insemination i livmoderen). Derfor foretages befrugtningen af partnerens æg altid ved hjælp af intracytoplasmatisk sædcelleinjektion (ICSI).

Scroll to Top