Kryopræservering

Nedfrysning af væv kaldes kryopræservering. Kryopræservering er en speciel proces, der gør det muligt at opbevare celler og væv over lang tid til senere anvendelse. Celler og væv nedfryses og lagres ved minus 196 grader celsius i flydende kvælstof. Betegnelsen for denne teknik stammer fra det oldgræske ord “cryos”, som betyder “kulde”.

Nedfrysning kan anvendes til sæd, ubefrugtede æg, befrugtede æg samt væv fra æggestokken/testiklen.

Sæd:
Sæd fra mandlig partner: Det er muligt at få nedfrosset sæd på klinikken. Dette anbefaler vi, hvis i tilfælde af partnerens længere fravær, sygdom eller mandens manglende evne til at afgive en sædprøve på kommando (psykisk impotens).

Donorsæd:
Al donorsæd er nedfrosset, når vi modtager det på klinikken. Dette skyldes bl.a. en lovbestemt karantæne af donorsæd, før det kan anvendes.

Befrugtede æg:
Vi anbefaler at nedfryse overskydende befrugtede æg efter ICSI/IVF.
Proceduren ved nedfrysning og optøning er nu så god, at stort set alle æg overlever. Et dansk studie fra 2020 (Stormlund et al:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32759285/) og vores egne resultater viser, at graviditetschancen er lige så god ved anvendelse af fryseæg som ved en frisk behandling. Fordelen ved nedfrysning er, at kvinden ikke behøver at få foretaget en ny hormonbehandling og ægudtagning. Oplægning af fryseæg kan gøres i kvindens egen cyklus (ved regelmæssig cyklus) eller i en cyklus med hormoner.

Se vores resultater med fryseæg her.

Ubefrugtede æg:
Nedfrysning af ubefrugtede æg kan foretages inden behandling af kræft eller hvis man ønsker at have et ægdepot, der kan anvendes på et senere tidspunkt.

Nedfrysning af ubefrugtede æg uden medicinsk årsag kaldes social freezing. Ved social freezing må æggene opbevares i 5 år. Ved nedfrysning af ubefrugtede æg er der en risiko for, at æggene kan blive beskadiget under kryopræservering og optøning. Dette skyldes, at ubefrugtede æg på grund af deres store vandindhold (i forhold til befrugtede æg) er meget mere følsomme over for nedfrysningsprocessen. Teknikkerne er dog blevet betydeligt bedre og overlevelsen er omkring 70-80% ved nedfrysning og optøning på vores klinikker. Vi anbefaler nedfrysning af ubefrugtede æg, før kvinden fylder 36 år. Man skal regne med omkring 20 ubefrugtede æg på frys for at få en god chance for graviditet.

Nedfrosne ubefrugtede (unge) æg kan øge chancen for graviditet senere i livet, men er ikke en garanti.

 

Hvornår er nedfrysning hensigtsmæssig?

Det er ofte hensigtsmæssigt at nedfryse overskydende befrugtede æg (ICSI) eller in-vitro fertilisering (IVF). Ved behov kan disse optøes og oplægges – f.eks. ved ønske om endnu et barn. Fordelen ved nedfrysning er, at kvinden ikke behøver at få foretaget en ny hormonbehandling og ægudtagning.

Scroll to Top