Behandlingsprocessen

Fertilitetsbehandling i vores klinikker er altid baseret på en omfattende udredning. I en indledende samtale eller visitation gør vores personale sig bekendt med din individuelle situation således, at behandlingen kan tilpasses nøje til dine behov.

Dit første besøg

Den indledende samtale er en uforpligtende samtale og det første skridt i processen. Samtalen har til formål at klarlægge din situation og drøfte et udrednings- og behandlingsforløb. Vi vil tale om din infertilitet og drøfte evt. helbredsmæssige udfordringer, som har betydning for fertilitetsbehandlingen.

Ultralydsscanning af livmoder og æggestokke

Skal du som kvinde i behandling med IVF behandling, hormonstimuleret insemination eller behandling med donoræg, vil du også få foretaget en ultralydsscanning af livmoder og æggestokke. Endvidere vil vi skabe et overblik over, hvilke undersøgelser, der mangler at blive foretaget i forbindelse med en udredning for at kunne igangsætte dit behandlingsforløb.

Har du været i fertilitetsbehandling før?

Hvis du tidligere har modtaget fertilitetsbehandling, vil det være en fordel, hvis vi får en kopi af journalnotat, stimulationsskemaer og laboratorieskemaer, som beskriver æggenes udvikling og evt. partners sædkvalitet. Kopierne må du gerne sende til os før samtalen pr. post eller email.

Har du ikke tidligere være I fertilitetsbehandling, vil vi bede dig få foretaget en udredning og indsende prøvesvar på relevante hormonprøver (bl.a. AMH, TSH og TPO) samt at udfylde en elektronisk journal på vores hjemmeside. Dette er for at kunne tilbyde den mest optimale behandling for dig. Vores fertilitetslæger vil se på prøvesvarene og vurdere hvilket behandlingsforløb, du skal tilbydes. Herefter vil du blive kontaktet af en af vores sekretærer.

Hormonbehandling

For at øge chancerne for en vellykket fertilitetsbehandling påbegynder vi en hormonbehandling inden for de første tre menstruationsdage. Det follikelstimulerende hormon (FSH) fremmer follikelvæksten, så flere æg modnes samtidigt i æggestokkene. Hormonbehandlingen udføres en gang om dagen i form af en indsprøjtning og varer 11–13 dage, afhængigt af modningen af dine æg. Du kan uden problemer give dig selv indsprøjtningen derhjemme.

Vores team rådgiver dig og lærer dig, hvordan det gøres. Efter ca. syv behandlingsdage kontrolleres æggenes størrelse med ultralyd og din hormondosis tilpasses om nødvendigt. Derudover kan undersøgelsen vise det optimale tidspunkt for ægløsningen.

Fremkaldelse af ægløsning

Hvis æggene er vokset tilstrækkeligt og kan befrugtes, afsluttes FSH-indsprøjtningerne og ligeledes de eventuelle indsprøjtninger med GnRH-analoger. Ægløsningen fremkaldes med en hCG-indsprøjtning. Denne tager du selv derhjemme efter vejledning fra os.

Udtagning af æg og kunstig befrugtning

Ca. 36 timer efter ægløsningen kan de modne æg tages ud af æggestokkene. Under smertestillende behandling punkteres folliklerne med en fin nål, der indføres igennem skeden, og æggene tages ud. Derefter bliver du hos os i et par timer til observation. De udtagne æg befrugtes allerede samme dag i vores laboratorier. Til det formål skal vi bruge en frisk sædprøve eller nedfrosset sæd. Vi overvåger de befrugtede æg i vores inkubatorer (varmeskabe), hvor udviklingen filmes 24 timer i døgnet.

På anden dagen efter ægudtagning vil laboratoriet sende en mail om, hvordan befrugtningen og delingen af æg er gået indtil videre.

Oplægning af det befrugtede æg

Oplægningen af det befrugtede æg sker oftest fem dage efter ægudtagningen. Oplægningen tager kun nogle få minutter. Det er et rutinemæssigt indgreb, som kan udføres uden narkose. Til oplægningen anvendes et blødt kateter. Det befrugtede æg kan på dette tidspunkt ikke ses med det blotte øje og befinder sig i en ganske lille dråbe med medie – og det er denne lille dråbe, der oftest helt smertefrit oplægges i livmoderen.

Så snart det befrugtede æg befinder sig i livmoderen, kan det sætte sig fast i livmoderslimhinden og videreudvikles. Du kan tage hjem straks efter indgrebet

Du skal tage en graviditetstest ca. 2 uger efter oplægningen. Hvis resultatet er positivt, kan du aftale en tid hos os til den første ultralydsscanning ca. 3 uger senere. Hvis den er negativ taler vi sammen om den videre plan.

Det skal du være opmærksom på under behandlingen:

Sørg for at slappe af

Ved fertilitetsbehandling er der meget ventetid, og vi ved, hvor svært det er både fysisk og psykisk. Prøv alligevel at fortsætte din almindelige hverdag og brug tid på at gøre noget godt for dig selv.

Sport, badning og seksuelt samvær

Især efter oplægningen af befrugtede æg er det vigtigt at undgå hård sportsudøvelse, men almindelig motion og dagligt liv er i orden. Du skal undgå at bade i svømmebassin eller havet den samme dag som ægoplægningen af hensyn til infektionsrisiko. Du kan dyrke sex uden at nedsætte chancen for graviditet.

Medicin

Du skal fortsætte med den medicin, der er ordineret. Hvis det skulle blive nødvendigt at tage andet medicin, skal du huske at oplyse lægen om, at du kan være gravid.

Efter graviditeten

Er du blevet gravid efter behandlingen, vil vi gerne høre fra dig om resten af graviditeten og din fødsel, da vores resultater skal indberettes til Sundhedsstyrelsen.

Når du kontakter os efter fødsel, har vi brug for at vide fødselsdato, køn på den nyfødte, vægt og længde – også om fødslen forløb uden problemer, og om fødslen eventuelt blev planlagt med kejsersnit.

Scroll to Top