Fertilitet og livsstil

Ufrivillig barnløshed er ofte et samspil af forskellige faktorer. Disse kan både være miljøbetingede og fysiske årsager. Fra første konsultation og i de efterfølgende behandlinger, rådgiver vores læger dig udførligt om de forskellige påvirkninger. Derudover forklarer vi dig også, hvad du kan gøre for at øge dine chancer for at blive gravid. Nedenfor finder du en oversigt over de mest kendte livsstilsfaktorer, som har indflydelse på graviditeten.

Kropsvægt – både over- og undervægt kan mindske fertiliteten

Både over- og undervægt kan påvirke fertiliteten og chancen for at blive gravid. Dette gælder i samme grad for både mænd og kvinder. I mavefedtets celler bliver størstedelen af det mandlige kønshormon, testosteron, omdannet til det kvindelige østrogen på grund af cellestofskiftet. Hos kvinder, der lider under vægtproblemer, fører hhv. en over- eller underproduktion af østrogen til en uligevægt i hormonbalancen og reducerer dermed fertiliteten. Hos overvægtige mænd bliver for meget testosteron omdannet til østrogen. Dette påvirker sædkvaliteten. Undervægt har den samme negative virkning på potensen. Alt afhængigt af startvægten kan hhv. en øgning af vægten eller et vægttab øge fertiliteten hos begge køn. Dette skal dog omsættes forsigtigt og langsomt.

Fertilitet og kost går hånd i hånd

En graviditet er en enorm anstrengelse og forandring for kroppen. Kvindekroppen er fra naturens side forberedt på at gennemgå denne belastning. En sund krop er dog stærkere og mere modstandsdygtig og dermed endnu bedre væbnet til en graviditet. Kosten danner sammen med tilstrækkelig motion og søvn grundlaget for din sundhed. Alt, hvad du tilfører via kosten, omdannes og er en del af stofskifte- og celledelingsprocesser.

Især når du ønsker at blive gravid, skal du sørge for at få en sund og varieret kost. Hvis kroppen ikke forsynes med alle nødvendige næringsstoffer, kan dette have indflydelse på fertiliteten. Studier har vist, at usund kost kan øge risikoen for infertilitet.

Folsyre: graviditet – vigtig for dannelsen af hormoner

Til produktionen af det follikelstimulerende hormon (FSH) og de kvindelige kønshormoner, østrogen eller progesteron, har kroppen brug for rigelig vitamin B. Folsyre tilhører også denne gruppe. Naturlig folsyre forekommer for eksempel i bladgrøntsager eller æg.

Koncentrationen er dog meget lav, og vitaminerne nedbrydes meget let, så snart de kommer i berøring med vand. Derfor anbefales kvinder, som ønsker at blive gravide, at indtage kunstigt fremstillet folsyre allerede forud for en mulig graviditet. Desuden er vitaminet afgørende for celledelingen og støtter efter en befrugtning fosterets første, vigtige celledelingsprocesser.

Gør noget godt for din krop, når du ønsker at blive gravid

  • Regelmæssig motion: Regelmæssige gåture og let motion styrker immunsystemet og kroppen.

  • Meget væske og varieret kost er essentielt for en sund krop.

  • Ro og afslapning: Giv din krop tid til at slappe af. Præcis i disse faser samler den kraft til fysiske belastninger. Hertil hører også et afbalanceret søvnmønster.

Scroll to Top