Mandens sædproduktion

I kvindens krop findes alle æg allerede før fødslen i æggestokkene. Hos manden derimod starter dannelsen af sædceller først ved kønsmodningen i puberteten; en proces, der varer hele livet hos sunde mænd.

Dannelsen af sædceller

Ligesom ægmodningen hos kvinden styres dannelsen af sædceller af kønshormonerne FSH (follikelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon). Hypofysen sender hormonsignaler om udskillelse af kønshormonerne FSH, der er ansvarlige for dannelse og modning af sædcellerne, og LH, der giver produktion af kønshormonet testosteron, som bl.a. styrer udviklingen af de sekundære kønsorganer og kønsdriften.

Modning af sædceller

Ved kønsmodning dannes der hver dag millioner af sædceller i testiklernes sædkanaler. Sædcellerne forbliver i testiklerne i ca. 10 uger, hvorefter de vandrer ind i bitestiklerne, hvor de modnes yderligere. I bitestiklerne får sædcellerne deres evne til at bevæge sig. Efter ca. 12 uger er dannelsen af sædcellerne afsluttet: Sunde sædceller har nu et fuldt udviklet hoved, som indeholder de mandlige arveanlæg, en midterdel, der skaber bevægelsesenergi, og en hale, der driver sædcellen fremad og styrer den.

Mandens forplantningsevne

Under samleje presses de bevægelige sædceller ud via sædlederne og urinrøret ved hjælp af muskelsammentrækninger under ejakulationen. De bevægelige sædceller trænger via skeden ind i livmoderhalsen og livmoderen og ind i æggelederne. Hvis der er et modent æg i æggelederen, forsøger sædcellerne at nedbryde æggets cellevæg og sætte sig fast inde i cellen – ægget er befrugtet. På vej ind i æggelederen bukker mange sædceller under, og derfor indeholder en enkelt ejakulation 200-300 millioner sædceller (2-5 ml). Hvis mængden af sædceller ligger væsentligt under dette gennemsnit, eller hvis sædcellerne i ejakulatet ikke er tilstrækkeligt bevægelige, kan mandens forplantningsevne påvirkes negativt.

Hvilke faktorer er afgørende for sædkvaliteten?

Årsagerne til udeblivende graviditet kan ligge både hos kvinden og manden. Den hyppigste grund til fertilitetsforstyrrelse hos manden er utilstrækkelig produktion af normalt formede, bevægelige sædceller. For en “normal” sædkvalitet gælder følgende faktorer i henhold til WHO-retningslinjerne:

  • Mængden af ejakulatet: 1,5 ml eller mere.
  • Antal sædceller i alt i ejakulatet: mindst 40 mio. sædceller.
  • Koncentrationen af sædceller: mindst 20 mio. sædceller/ml.
  • Sædcellernes morfologi: mindst 15 % normalt formet.
  • Sædcellernes bevægelighed: mindst 50 % med fremadrettet bevægelighed eller 25 % med progressiv bevægelighed inden for 60 min. efter ejakulation.

Sædanalyse

I vores laboratorier foretager vi en sædanalyse, hvor vi undersøger sædproduktionen og sædkvaliteten. På baggrund af resultaterne rådgiver vi dig om den videre diagnostik og behandlingsmetoderne.

Scroll to Top