Ægoplægning

Ægoplægning, som også kaldes transferering, er som regel en meget enkel procedure. For de fleste er det dog et helt særligt øjeblik i deres fertilitetsbehandling, da de får lagt et befrugtet æg op kvindens livmoder. Graviditeten kan begynde.

Hvornår foretages oplægning af æg?

Når æggene er udtaget af kvindens æggestok, befrugtes de straks i laboratoriet ved in-vitro fertilisering (IVF) eller intracytoplasmatisksædcelleinjektion (ICSI). Derefter placeres de i en inkubator (varmeskab) og begynder at dele sig. Her sker følgende:

  • Første dag befinder de sig i forkerne-stadiet (pronukleus- eller PN-stadiet),
  • Anden dag i 2- til 4-celle-stadiet,
  • Tredje dag i 8-celle-stadiet,
  • Fjerde dag i morula-stadiet og
  • Femte dag i blastocyst-stadiet.

Vi lægger oftest ægget op på femte dagen, – dvs. i blastocyst-stadiet.

Hvad er fordelene ved blastocystoplægning?

Ved at lade de befrugtede æg udvikle sig til blastocyster, kan vi bedre vælge det/de æg, der har størst chance for graviditet. Graviditetschancen for oplægning af blastocysterne afhænger af kvindens alder og kvaliteten af det befrugtede æg.

Hvad sker der ved ægoplægningen (transferering)?

Oplægningen tager kun nogle få minutter. Det er et rutinemæssigt indgreb, som kan udføres uden narkose. Til oplægningen anvendes et blødt kateter. Det befrugtede æg kan på dette tidspunkt ikke ses med det blotte øje og befinder sig i en ganske lille dråbe med medie – og det er denne lille dråbe, der oftest helt smertefrit oplægges i livmoderen.

Så snart det befrugtede æg befinder sig i livmoderen, kan det sætte sig fast i livmoderslimhinden og videreudvikles. Du kan tage hjem straks efter indgrebet.

Risici ved ægoplægning

Der er så godt som ingen risiko forbundet med ægoplægning.

Hvad kan jeg selv gøre efter ægoplægning?

Der findes ingen specielle forholdsregler efter ægoplægning. Forskning har ikke vist, at du har større graviditetschance ved at være sengeliggende. Anbefalingen er, at du bevæger dig, som du plejer. Du skal dog undgå at bade i svømmebassin, eller havet den samme dag som ægoplægningen, af hensyn til infektionsrisiko. Enkelte studier anbefaler, at du ikke dyrker hård motion lige omkring tidspunktet for ægoplægning, men du kan sagtens gå en tur eller løbe i lavt tempo. Det er også muligt at dyrke sex uden at nedsætte chancen for graviditet Du skal naturligvis undgå rygning, alkohol og rusmidler, men fokusere en på sund livsstil. Graviditetschancen afhænger af det befrugtede ægs potentiale til at sætte sig fast i slimhinden og udvikle sig videre. Det undersøger vi ved en graviditetstest ca. 11-14 dage efter ægoplægningen.

Scroll to Top