Kvindens menstruationscyklus

Du har sikkert allerede beskæftiget dig grundigt med din menstruationscyklus – når man ønsker at blive gravid, drejer de første og vigtigste spørgsmål sig som regel om ’ægløsning’. Som så mange andre processer i kroppen styres menstruationscyklussen hormonelt – helt nøjagtigt af mellemhjernen (hypothalamus). Herfra sendes hormonelle signaler til hypofysen (hormonproducerende kirtel på undersiden af hjernen), som stimulerer produktionen af kønshormonerne FSH (follikelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon).

Menstruationscyklus

Første halvdel af menstruationscyklussen (1.–14. dag)

Med den øgede produktion af FSH begynder en modning af æg i æggestokkene (ovarierne). Hvert af disse æg ligger i en ægblære (follikel), som er ansvarlig for dannelsen af det kvindelige kønshormon (østrogen). Dette hormon opbygger livmoderslimhinden (endometrium), og åbner livmoderhalsen (cervix) en smule. Desuden fremmer det produktionen af livmoderhalssekret, som gør det lettere for sædcellerne at trænge ind i livmoderhulen. På et tidspunkt vælger kroppen den største follikel til at vokse videre og stopper væksten af de andre. Den største follikel kaldes den ’dominante’ follikel. På den måde sikres, at der kun kommer ægløsning fra ét æg. Hos nogle kvinder ser man dog, at der kan modnes to æg i den naturlige cyklus. Dette sker hyppigere, jo ældre kvinden er. Omkring 1000 æg kæmper om at blive den dominante follikel hver måned.

Midten af menstruationscyklussen – Ægløsningen (ca. 14.–16. dag)

I midten af menstruationscyklussen er ægget i folliklen fuldstændigt modnet og producerer maksimale mængder østrogen. På grund af den øget østrogenmængde udskiller hypofysen større mængder LH. Dette kønshormon sørger for, at folliklen brister, så ægget kommer ud af æggestokken – den såkaldte ægløsning (ovulation). Af resterne af folliklen dannes det gule legeme, der producerer hormonet progesteron. I tilfælde af befrugtning hjælper progesteron med at bevare graviditeten. De modne æg opfanges af æggelederen og transporteres i retning af livmoderen. Æggene er levedygtige og kan befrugtes i ca. 24 timer.

Anden halvdel af menstruationscyklussen (ca. 17.–28. dag)

Ægget kan befrugtes, mens det befinder sig i æggelederen. Hvis en sædcelle når ægget, og det lykkes at nedbryde æggeskallen, deler ægget sig flere gange allerede inden, det når livmoderen. Efter yderligere fire til fem dage sætter det befrugtede æg sig fast i livmoderslimhinden. Denne begynder straks at udsende signalstoffet hCG (humant choriongonadotropin, såkaldt graviditetshormon) for at bevare graviditeten.

Hvis ægget i æggelederen ikke befrugtes, registreres dette af æggestokken, da livmoderens hCG-signaler udebliver. Det gule legeme, der dannes af follikelresterne, går til grunde efter 10-14 dage. Det betyder, at progesteronniveauet i kvindens blod falder, og livmoderslimhinden afstødes. Dermed begynder den første dag i den nye menstruationscyklus.

Hvornår er det optimale tidspunkt for en befrugtning?

Efter ægløsningen kan ægget befrugtes i ca. 24 timer. Sædceller kan overleve i kvindens krop i 48 timer eller mere. Det optimale tidsrum for befrugtningen starter derfor to dage før ægløsningen og slutter en dag efter ægløsningen. Du er altid velkommen til at henvende dig til din Danfert & Stork Fertilitetsklinik, hvis du har spørgsmål til dette eller andre emner: Vores eksperter hjælper dig gerne videre med udgangspunkt i din situation.

Scroll to Top