Polycystiske ovariesyndrom (PCOS)

PCO står for Polycystiske Ovarier (æggestokke) og er en betegnelse for æggestokkens udseende ved en ultralydsscanning, hvor der findes mange små follikler i æggestokkene. Folliklerne ligger som en perlerække i yderkanten af æggestokkene. Kvinder med PCO har nødvendigvis ikke nævneværdige symptomer – og mange kvinder lever hele deres liv uden at opdage det. Det typiske billede ved PCO er ofte, at ægblærerne starter med at vokse, men på et tidligt tidspunkt i menstruationscyklussen går de i stå, og ægløsningen udebliver.

Nogle kvinder med PCO får dog ind imellem en helt almindelig ægløsning, og derfor er der chance for at blive gravid på naturlig vis.

Forskellen på PCO og PCOS

PCO er en diagnose, der stilles ved ultralyd. PCOS står for PolyCystisk Ovarie Syndrom og betyder, at man ud over at have de karakteristiske polycystiske ovarier, også har tegn på:

  • Forhøjet mængde mandligt kønshormon.
  • Tendens til øget hårvækst (hirsutisme), dvs. skægvækst i ansigtet og/eller øget behåring på kroppen, – mens håret på hovedet godt kan blive tyndere samt tendens til uren hud (acne).
  • Sjældne eller manglende ægløsninger dvs uregelmæssige ofte lange cykli > 35 dage

Hvad er årsagen til PCO(S)?

Genetisk faktor – dvs. en arvelig komponent – hvor nogle kvinder vil være mere disponeret for at udvikle PCOS end andre.

PCO og overvægt

Kvinder med PCO har en øget tendens til at tage på i vægt, hvor de ekstra kilo vil være placeret specielt omkring maven. Halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige – og overvægt kan forværre symptomerne.

Når man har PCOS og samtidig er overvægtig nedsættes følsomheden for insulin (insulinresistens). Insulin produceres i bugspytkirtlen, og hvis følsomheden er nedsat, producerer bugspytkirtlen som kompensation en større mængde insulin. Denne ‘overproduktion’ af insulin har indflydelse på ens kønshormoner i et kompliceret samspil, som bl.a. medfører uregelmæssige menstruationer, manglende ægløsninger og øget produktion af det mandlige kønshormon.

Derfor er det vigtigt, at styrke sin insulinfølsomhed ved at holde sin vægt normal (BMI < 25) samt dyrke motion. Dette kan øge insulinfølsomheden, som er den mest optimale måde at opnå en bedre hormonbalance på samt at forebygge dvs. reducere risiciene for at udvikle type 2 diabetes (sukkersyge) og hjertekarlidelser.

Medicinsk behandling af den nedsatte insulinfølsomhed

Hvis man, som følge af sin PCOS, har udviklet insulinresistens (uanset om man er tynd, normalvægtig eller overvægtig), kan man anvende et præparat mod Type 2 Diabetes (Metformin). Denne medicin øger følsomheden over for insulin. Det er dog ikke alle, der har gavn af Metformin.

P-piller kan anvendes for at regulere menstruationscyklus.

Vi anbefaler, at du konsulterer din læge eller os om muligheden for disse behandlinger.

Scroll to Top